De ES doet de schoonmaak

Gepubliceerd op 11 september 2023 om 08:00

Ik hoor een stem in mijn hoofd die tegen me zegt: ‘De schoonmaak móet nu wel gebeuren!’ Moeten? Vraag ik mezelf af. ‘Ja, moeten!’, zegt mijn innerlijke criticus. En dus doe ik het maar.

Wanneer wordt beweging een drang en weet jouw perfectie zich met zijn controle geen uitweg? Dat is als je het móet en jij niet wílt doen. Dat is de innerlijke criticus in jouw hoofd. Maak dus op tijd deze bedenking!

Natuurlijk is het nodig dat we allemaal wel een keertje een grondige(re) schoonmaak doen. Maar dat moet niet per se vandaag als je er geen zin in hebt. Misschien heb je er morgen – met een leuk melodietje op de achtergrond – wel voldoende energie voor.

Controle, beweging en perfectionisme zijn schoonmaakmiddelen van de eetstoornis. Het gezag van jouw innerlijke stem ondermijnen, is allerminst gemakkelijk. Ik geef je graag enkele tips & tricks om jouw eigen ik die emmer te laten vullen.

- Maak voor jezelf de gezonde afweging of jij wel voldoende fysieke én mentale energie hebt om het huis van onder tot boven te kuisen. Sloeg je vandaag een maaltijd over of heb je net teveel gegeten en voel je je hierover schuldig? Laat dan die emmer maar in de kast staan en zoek afleiding in een boekje of een creatieve activiteit in de (hobby-)kamer.

- De gouden regel is ‘Stond je vandaag op en was jouw eerste gedachte dat je geen rust nodig hebt? Rust dan vandaag dubbel zo lang.’ De lenteschoonmaak is voor een andere dag!

- Splits jouw huis op in drie (of meer) delen. Maak vandaag de ene en morgen of volgende week de andere kamer schoon. Als je dan toch zo graag kuist, dan spreid je jouw pleziertje.

- Wist je dat jouw huis al na één dweilbeurt proper is? Je hoeft dus echt geen twee keer na elkaar met de zwabber door het huis te crossen. Dat is verloren energie! Gelukkig wees ik je hier even op, hé.

Ik begrijp natuurlijk wel dat woorden omzetten in daden niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Als laatste tip wil ik je graag het volgende meegeven: wees niet te streng voor jezelf. Alle controle in één keer loslaten is niet mogelijk. Kies je ervoor om eerst jouw dwang en drang omtrent de schoonmaak aan te pakken, houd dan de de was uit handen geven voor een volgende stap om vervolgens de vaat eens te laten staan tijdens de maaltijd of niet elke dag te stofzuigen. En niet omdat het móet, maar omdat jij het wíl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.